.

 

کامپوزیت دندان

همان طور که می دانید زیبایی لبخند هر فرد تاثیر به سزایی در اعتماد به نفس او دارد که این مورد وابستگی مستقیم با سلامت دهان و دندان دارد. زردی و نامرتب بودن دندان ها علاوه بر مشکلات مربوط به سلامت دندان ها، می توانند اعتماد به نفس شخص را نیز تحت الشعاع قرار دهند. امروزه با توجه به پیشرفت هایی که بشردر علم و تکنولوژی و به خصوص در زمینه زیباسازی دهان و دندان به آن دست یافته، می توان از طریق روکش کردن دندان ها به لبخندی زیبا دست یافت. این کار در حقیقت جلوه ظاهری دندان و لبخند فرد را بسیار زیباترمی سازد. به طوری که در دو دهه اخیر شاهد آن بودیم که هر روز مواد جدیدتری برای ترمیم و زیبایی دندان هاساخته می شود.در این مقاله در صدد آن هستیم تا شما خوانندگان گرامی را با کامپوزیت دندان آشنا کنیم و انواع، مزایا و… آن را با هم بررسی کنیم.

کامپوزیت دندان

کامپوزیت دندان

کامپوزیت چیست؟

کامپوزیت، در واقع یکی از روش های مختلف لمینت دندان میباشد که برای اصلاح کردن طرح لبخند افراد به کار گرفته می شود و امروزه طرفداران بسیار زیادی را به خود اختصاص داده است. کامپوزیت دندان از ماده ای به نام “رزین کامپوزیت” ساخته می شود که در اصل همان ماده ای می باشدکه برای پر کردن دندان استفاده می شود. کامپوزیت دندان به طور معمول به وسیله ی متخصص دندانپزشکی زیبایی به طور مستقیم روی دندان قرار دادمی شود؛ بدون آن که لازم باشد تا پیش از آن در آزمایشگاه ساخته شوند. دندانپزشک متخصص لایه های مختلفی از مواد کامپوزیت را روی دندان قرار می دهد و مانند کار مجسمه سازی به آن شکل و فرم مناسب می دهد. هر لایه از کامپوزیت دندان با استفاده از نور بر روی دندان محکم می شود. تطابق داشتن رنگ ، خطوط و ضخامت کامپوزیت دندان از چالش های مهم در مورد این نوع از روکش کردن دندان به شمار می روند. کامپوزیت در واقع نوعی ماده خمیری شکل است که وقتی برای انجام ونییر به کار می رود توسط قلم مخصوص بر روی دندان قرار می گیرد و فرم داده می شود و سپس با استفاده از نور دستگاه لایت کیور سخت می شود ودر پایان به طور کامل به دندان باند می شود . به صورتی که هیچ گونه درز و یا منفذی مابین لایه کامپوزیت ودندان باقی نمی ماند.

انواع مختلف کامپوزیت

امروزه انواع مختلفی از کامپوزیت دندان وجود دارند که عبارتند از:

الف. کامپوزیت درشت دانه یا ماکروفیل: اولین نوع کامپوزیت دندان که وارد بازار شد، کامپوزیت ماکروفیل بود که به نوعی مقدمه ای بر انواع دیگر کامپوزیت به شمار می رود.

ب. کامپوزیت ریز دانه یا میکروفیل: این کامپوزیتها بر خلاف ماکروفیل ها که ذرات درشتی بودند، از دوام کمتری برخوردارند .

ج. هیبرید، میکروهیبرید و نانوهیبرید: این نوع از کامپوزیت، در واقع بین کامپوزیت میکروفیل و کامپوزیت ماکروفیل قرار دارد. ذرات کامپوزیت هیبرید بین 10 تا 50  میکرومتر و همچنین ذراتی به اندازه 40 نانومتراست. کامپوزیت میکرو هیبرید و نانو هیبرید هر دو در گروه کامپوزیت هیبرید قرار دارند و ذراتی به اندازهی کمتر
از 100 نانومتر تا بیشتر از 1 میکرومتر دارند. این مواد دارای فیلر بالایی هستند که مقاومت آن ها را در برابرساییدگی افزایش می دهد و در نتیجه آن ها از استحکام بالایی برخوردارند. از معایب کامپوزیت هیبرید میتوان به کاهش زیبایی آن ها به مرور زمان به دلیل استهلاک، اشاره کرد. این نوع ماده به دلیل یکدست نبودن سطح ترمیم، باعث کاهش تاثیر پولیش و خاصیت بازتاب کنندگی می شود .

د. نانو کامپوزیت ها: نسل جدید کامپوزیت ها، نانو کامپوزیت ها می باشند. این نوع کامپوزیت حاوی ذراتی به اندازه 20 نانومتر هستند. ذرات نانو کامپوزیت به یکدیگر متصل شده و نانوکلاستر (نانوخوشه) را تشکیل می دهندکه ویژگی منحصر به فرد نانو کامپوزیت ها همین نکته است. تجمع ذرات کوچکتر و تبدیل آنه ا به ذرات بزرگتر باعث می شود تا قدرت، مقاومت در برابر ساییدگی، قابلیت پولیش و استحکام این نوع از کامپوزیت افزایش یابد. می توان گفت این نوع کامپوزیت بهترین نوع کامپوزیت دندان است.

چرا کامپوزیت؟

به طور معمول، مردم به دلایل مختلفی به انجام کامپوزیت روی می آورند که مهم ترین این دلایل عبارتند از:

الف. داشتن دندان های نامرتب

ب. داشتن دندان هایی که روی یکدیگر قرار می گیرند

ج. بد رنگ بودن دندان ها

د. موارد لب پر شدت و شکستگی دندان

 ه. داشتن دندان های بلند، کوتاه یا کوچک

کامپوزیت برای چه افرادی مناسب نیست؟ همه ی ما دوست داریم لبخند زیبایی داشته باشیم و به همین دلیل کامپوزیت کردن طرفداران خیلی زیادی را
به خود جذب کرده است. اما باید در نظر داشت که این کار برای همه مناسب نیست. افرادی که بهتر است کامپوزیت نکنند عبارتند از:

1 . افرادی که عادتهایی از قبیل دندان قروچه کردن یا عاداتی مشابه آن را دارند .

2 . افرادی که سایش شدید دندانی یا مشکلات مشابه دارند .

3 . افراد با بهمریختگی دندانی شدید .

4 . آن دسته افراد که بیماری لثه فعال دارند .

5 . افراد با بهداشت دهانی بسیار پایین .

علاوه بر موارد ذکر شده در لیست، افرادی که دندان هایشان برجستگی بیشتر از حد معمول دارند نیز بهتر است به جای کامپوزیت دندان از لمینت سرامیکی برای اصلاح طرح لبخند خود استفاده کنند. ضخامت لمینت دندان سرامیکی بسیار جزئی است و از این نظر برای افرادی با دندان های برجسته، انتخاب مناسب تری به شمار می رود.

چگونه عمر مفید کامپوزیت خود را افزایش دهیم؟

طول عمر کامپوزیت به طور معمول بالاست. اما با انجام یک سری مراقب ها و رعایت مواردی می توان عمر مفید کامپوزیت را بالاتر برد و از آسیب دیدن و استهلاک آن جلوگیری کرد. به عنوان مثال:

الف. پس از اتمام کار، تا چند ساعت باید از خوردن مواد غذایی به خصوص مواد غذایی سخت و یا رنگی، پرهیز کرد. پس از آن نیز رژیم غذایی باید رعایت شود و از گاز زدن مواد غذایی سخت مانند سیب و ته دیگ تا حدامکان پرهیز شود.

ب. برای افزایش طول عمر کامپوزیت بهداشت فردی را به هیچ عنوان نباید فراموش کرد

ج. بهتر آن است که از مصرف افراطی نوشیدنی های رنگی مانند قهوه بپرهیزید .

د. برای افزایش عمر کامپوزیت باید از استعمال دخانیات پرهیز کنید، زیرا در طولانی مدت اثرات مخربی بر روی کامپوزیت دندان خواهد گذاشت و باعث آسیب دیدن آن می شود.